2. Tectonica plăcilor face posibilă întreaga chestie

Tectonica plăcilor face posibilă întreaga chestie

Tu și cu mine trăim în vârful litosferei Pământului, exteriorul stâncos al lumii noastre de acasă. Dar acest strat nu este o coajă rigidă. În schimb, este împărțit în 15 până la 20 de plăci tectonice care se aruncă peste materialele topite mai adânc pe planetă. Granițele dintre ele se încadrează în trei mari categorii – iar Inelul de Foc include exemple din fiecare. Să începem cu granițele divergente. Acestea apar atunci când două plăci vecine se mișcă în direcții opuse. Deoarece generează crustă nouă (porțiunea exterioară a litosferei noastre), acestea sunt extrem de importante.

Sub ocean, placa imensă a Pacificului este împinsă de patru dintre omologii săi de puternica creștere a Pacificului de Est. Vârful nordic al graniței se întinde în Golful California, punându-l bine în inelul de foc.

Și în California, avem falia San Andreas. Aceasta este o graniță de transformare clasică: o zonă în care două plăci se strecoară reciproc orizontal. California se plimbă cu placa Pacificului și cu placa din America de Nord. Acesta din urmă este îndreptat spre sud; primul se deplasează spre nord. Frecarea dintre ele provoacă cutremure, precum cutremurul din San Francisco din 1906, care a ucis aproximativ 3.000 de oameni.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.