3. Zona de subductie si formele de relief

Zona de subductie si formele de relief

Ce se intampla cand placile se ciocnesc cu capul? O granita convergenta, asta este. In acest moment, placa oceanica Nazca este condusa sub placa continentala din America de Sud. Punctul de contact se numeste „zona de subductie”. Deoarece placa oceanica nu se reduce in jos, procesul de convergenta declanseaza multe cutremure in vestul Americii de Sud. Este, de asemenea, inaltarea muntilor si trimiterea magmei necesare pentru vulcani.

Zonele de subductie pot aparea si acolo unde se intalnesc doua placi oceanice. Iti amintesti de uriasa placa Pacific? Ei bine, chiar acum, placa Marii Filipineze suprapune o portiune de vest a acesteia. Aceasta interactiune a falsificat Arcul Insulei Mariana. De asemenea, a creat o prapastie subacvatica numita Mariana Trench. Parte a unei zone de subductie mai mare, contine punctul cel mai adanc al oricarui ocean de pe Pamant. Numit „Challenger Deep”, podeaua zonei se afla la 10.944 metri sub 36.070 de metri sub nivelul marii.

4. Este legat de vulcani si predispus la cutremure

National Geographic a raportat ca exista aproximativ 452 de vulcani activi si inactivi raspanditi in jurul Inelului de Foc (incluzand o multime de orificii de evacuare submarine si fisuri care izbucnesc sub apa). Din cate stim, acestea reprezinta 75 la suta din toata activitatea vulcanica a lumii. Intre timp, aproximativ 90 la suta din cutremurele de pe aceasta planeta se produc in zona generala a Inelului. Unele dintre cele mai grave catastrofe naturale din istoria inregistrata – cum ar fi eruptia Krakatoa din 1883, cutremurul din Chile din 1960 si tsunamiul din Oceanul Indian din 2004 – au avut originile de-a lungul granitelor sale tectonice.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.