4 lucruri pe care nu le stiai despre pizza

4 lucruri pe care nu le stiai despre pizza

Stiai ca exista inclusiv pizza siriana cu miel mixt si o versiune coreeana cu carne de vita marinata in sos de soia? Da, pizza este un preparat destul de universal, dar stiti de unde a inceput? Iata cinci lucruri pe care probabil ca nu le stiati despre pizza:

Originile pizza sunt semi-coapte
Neapolitanii din Italia sunt mandri ca spuna ca au inventat pizza, dar probabil ca este mai corect sa spunem ca ei au perfectionat-o. Ideea de a pune topping-uri pe un platou plat si de a fi copt a aparut in secolul al VI-lea. Dar locuitorii din Napoli au fost primii care au pus rosiile pe un blat in secolul al XVI-lea. De la inceput, pizza a fost o mancare a celor saraci, deoarece era ieftina, umpluta si usor de mancat pe fuga. In italiana, cuvantul „pizza” se refera la orice se face si apoi se rastoarna.

Pizza Margherita nu este chiar un simbol al Italiei
Povestea spune ca pizza a devenit faimoasa in afara orasului Napoli in 1889, cand un brutar local numit Raffaele Esposito a creat trei pizze pentru regina Margherita, care impreuna cu sotul sau, regele Umberto I, se afla intr-un tur al Italiei. Regina a iubit versiunea care avea rosii, busuioc si branza de mozzarella – si s-a intamplat sa se potriveasca cu nuantele steagului italian. Atat de mult, incat Esposito a numit pizza dupa ea.

Pizza din America este diferita de pizza din Italia.
Migratia italiana in S.U.A. la sfarsitul anilor 1800 poate sa fi declansat tendinta de pizza in America, dar a explodat cu adevarat in anii 1950, odata cu proliferarea restaurantelor de tip fast-food. Trei dintre cele mai mari lanturi de fast-food din lume sunt restaurantele americane de pizza (Pizza Hut, Domino si Hunt Brothers). Crusta italiana de pizza tinde sa fie mai subtire si nu atat de incarcata cu topping-uri. Statele Unite ale Americii au inventat numeroase stiluri de pizza incluzand New York (felii mari subtiri usor de despicat), Chicago (crusta groasa) si Detroit (pizza coapta intr-o tava care ii confera o crusta crocanta).

Pizza hawaiana inventata de un canadian
Sam Panopoulos s-a mutat in Canada la varsta de 20 de ani. In 1962, el fiind cel care a decis sa puna niste sunca si ananas pe o pizza la unul dintre restaurantele sale din Ontario. „Am pus-o, doar pentru distractie, sa vedem ce gust va avea”, a declarat el pentru BBC in 2017. Panopoulos a numit pizza hawaiana dupa marca ananasului conservat pe care l-a folosit. Amestecul de topping-uri dulci si savuroase a capturat un anumit segment al publicului iubitor de pizza. Sam a murit in 2017.

 

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.