5. Cutremurele nu sunt intotdeauna interconectate

5. Cutremurele nu sunt intotdeauna interconectate

Inelul de foc a fost descris ca o „coincidenta”. Intr-adevar, este doar o colectie de granite independente ale placilor care se intampla sa existe in jurul aceluiasi ocean. Deci, atunci cand dezastrele se declanseaza pe partile opuse ale inelului, puteti paria ca nu au legatura. Exemplu: O serie de cutremure au zguduit insula Kyushu din Japonia in aprilie 2016. In aceeasi luna, Chile a suferit un cutremur cu o magnitudine de 7,2 mii pe scala Richter.

Unul l-a pornit pe celalalt? Cu greu. Dupa cum a subliniat Universitatea din California, laboratorul de seismologie din Berkley, epicentrele se aflau la distanta de aproape 10.000 de mile (16.093 de kilometri). Desi un cutremur puternic poate declansa altele mai slabe in locurile din apropiere, decalajul dintre Chile si Japonia este mult prea mare pentru ca cutremurele lor sa fie legate.

In timp ce suntem aici, dovezile sugereaza ca vulcanii erup independent unul de celalalt. Bine de stiut.

6. Este un mare producator de energie geotermala

Interiorul Pamantului produce o alta sursa de energie regenerabila. Prin valorificarea rezervoarelor de apa calda naturala, inginerii pot produce energie electrica fara a emite gaze de sera. Rezervele potentiale de energie geotermale sunt adesea localizate in jurul zonelor de subductie, ceea ce face din aceasta o optiune atractiva pentru comunitatile din Inelul de Foc. Statele Unite, Indonezia, Japonia, Noua Zeelanda, Filipine si alte cateva tari au valorificat de mult resursa.

7. Inelul de foc ar putea ajuta la crearea unui viitor „Supercontinent”

Pacificul este cel mai mare ocean din lume – dar cat timp va pastra titlul? Datorita in mica parte a tuturor zonelor de subductie de pe flancurile sale, Pacificul s-ar putea inchide in urmatorii 250 de milioane de ani. Pe masura ce Asia, Australia si America converg, planeta Pamant s-ar putea incheia cu un nou supercontinent, nu prea diferit de gigantica masa de pamant Pangea, care a inceput sa se desparta in urma cu aproximativ 200 de milioane de ani. Dar aceasta este doar o ipoteza. Unii geologi considera ca Oceanul Atlantic sau Oceanul Arctic sunt mai susceptibile sa dispara decat in ​​Pacific.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.