5 lucruri pe care nu le stiai despre blugi!

Inca de cand Levi Strauss, un imigrant german cu un magazin de marfuri uscate din San Francisco, sa alaturat lui Jacob Davis, un croitor din Reno, Nevada, pentru a face pantaloni solizi pentru mineri in anii 1870, America a avut o relatie de dragoste cu blugi albastri. Iata cinci lucruri pe care nu le stii despre acest pantaloni mai democrati.

1. Acele nituri de cupru aveau un scop.
Nu a fost doar pentru stilul pe care blugi Levi au avut nituri de cupru pe buzunare de la inceput. Acestea au fost initial concepute pentru a face cusaturile acestor pantaloni mineri mai durabile. Un articol din 1873 din Pacific Rural Press a constatat ca aceasta caracteristica va deveni „destul de populara printre muncitorii nostri”, notand: „nimic nu pare mai slabit intr-un muncitor decat sa-si vada buzunarele deschise si agatate si nici o alta parte a imbracamintea este atat de apta sa fie sfasiata si rupta ca buzunarele. ” Micul al cincilea buzunar pe perechea lui Levi este, de altfel, un buzunar de ceas, deoarece acesta a fost initial destinat introducerii unui ceas de buzunar in interior. In anii 1930, buzunarele au fost cusute pantalonilor, astfel incat niturile au fost acoperite din cauza plangerilor ca au zgariat mobilierul. Dar au fost returnati in vizita in 1947.

2. Albastrul a fost cel mai bun.
Cuvintele „blugi” si „denim” provin din doua porturi europene care facusera tesaturi similare inca din Evul Mediu. In Nimes, Franta, tesatorii incercau sa reproduca o catifea de bumbac, faimoasa in Genova, Italia. Ei au venit, in schimb, cu propria lor tesatura robusta, numita „serge de Nimes”, mai tarziu scurtata pana la „denim”. Acesta a fost materialul folosit de Strauss si Taylor pentru blugi. Firele acestei tesaturi au fost indigo vopsite, spre deosebire de majoritatea colorantilor naturali, indigo se leaga de firele de tesaturi externe. Deci, de fiecare data cand materialul este spalat, unele dintre moleculele de colorant – si firul – sunt indepartate. Acest proces inmoaie tesatura bruta si face blugi mai confortabile in timp, ca sa nu mai vorbim de mai multe forme. In zilele noastre se utilizeaza indigo sintetic.

3. Fermierii au facut populari blugii .
Desi oamenii adesea asociaza blugi cu cowboy, inregistrarile arata ca relativ putine dintre ele purtau tesatura (agricultorii si minerii au fost mult mai probabil). Dar, prin anii 1930, blugi au devenit populare cu americanii de zi cu zi, datorita nebuniei ranch-urilor. In timpul perioadei de depresiune, fermierii au facut bani in plus permitand clientilor platitori sa viziteze si sa joace la cowboy. Multi americani au cumparat prima lor pereche de blugi in asteptarea vizitei lor la ranch. Dar acesti pantaloni erau vazuti strict ca o uzura in weekend.

4. Filmele i-au facut populari printre adolescenti.
In 1955, James Dean a facut filmul clasic Teen-Angst „Rebel Without A Cause”, telegrafand caile rebelilor cu uniforma lui de blugi albastru, tricou alb si jacheta de piele. Marlon Brando a purtat acelasi aspect in filmul „The Wild One” din 1953, iar Marilyn Monroe a popularizat costumul pentru femei (minus sacoul de piele) in „The Misfits”. Aspectul „cowboy” a simbolizat faptul ca acesti tineri nu au vrut sa se conformeze societatii si au dorit sa se poata vorbi, asa cum se cuvine. De fapt, blugi au fost interzise din scoli in anii 1950, vazute ca un simbol impotriva autoritatii. Cu toate acestea – sau din cauza asta – blugi au devenit strans legati de cultura tineretului, pe masura ce anii 1950 s-au transformat in anii ’60 si mai tarziu. Si cum adolescentii au devenit adulti, au continuat sa poarte blugi peste tot.

5. Ei pot fi pe cale de disparitie.
Jeansul a fost intotdeauna asociat indeaproape cu America si valorile americane. Dar ar putea acea iubire sa se raceasca? Dupa cativa ani recenti de castiguri slabe ale companiei, rapoartele mass-media au speculat daca americanii dadeau blugi permanent pentru uzura „athleisure”, cum ar fi pantalonii si leganarile de yoga. Timpul va spune. Levi Strauss a raportat un profit modest pentru primul trimestru din 2017, in timp ce VF Brands, care detine blugi Lee si Wrangler, a raportat o pierdere. Dar este greu sa crezi ca nu ar fi loc atat pentru peisajul de moda din S.U.A

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.