Atunci cand Pamantul nu s-ar mai roti – II

 

Ce-i asta? Va mutati in regiunile polare relativ stabile (desi inca extrem de reci)? Miscare proasta. Sunt adanci sub apa. De fapt, granitele dintre ocean si pamant pe un Pamant fara rotatie nu ar arata asa cum fac astazi. Deoarece Pamantul se roteste, forta centrifuga determina planeta sa se umfle de-a lungul ecuatorului. Fara rotatie, fara umflaturi. Fara acea umflatura, toata apa suplimentara tinuta pe loc de-a lungul ecuatorului s-ar grabi inapoi spre poli. Esri, o companie care dezvolta tehnologie axata pe geografie, a modelat pamantul si oceanele lumii dupa ce bombardamentul sau ecuatorial s-a potolit si a descoperit ca Pamantul va avea o banda de pamant – un supercontinent gigant – care inconjoara ecuatorul si separa doua oceane masive de nordul si sudul.

De parca asta nu ar fi fost suficient, s-ar putea sa dispara si campul magnetic al Pamantului . Desi nu suntem pe deplin siguri de modul in care este generat acel camp magnetic, o teorie principala afirma ca este rezultatul rotirii nucleului interior al Pamantului usor mai rapid decat nucleul exterior (da, doua rotatii diferite pe o singura planeta). Daca amandoi se opresc, mecanismul din spatele campului magnetic al Pamantului ar putea, de asemenea, sa ne lase expusi potentialelor vanturi solare daunatoare [sursa: Cain ].

 

 

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.