Care este diferenta dintre gargaune si viespe – I

Care este diferenta dintre gargaune si viespe - I

Multi dintre noi folosim in mod interschimbabil cuvintele gargaune si viespe, dar asta este o vasta suprageneralizare care face un diserviciu pentru aceste creaturi inaripate. Intelegerea diferentelor dintre gargaune si viespe v-ar putea ajuta sa luati decizii mai bune de combatere a daunatorilor, sa va impiedice sa ucideti specii benefice si, desigur, poate sa va impiedice sa obtineti o intepatura dureroasa.

Iata cel mai mare lucru de stiut: toti gargaunii sunt viespi, dar nu toate viespile sunt gargauni.

Gargauni sau viespe?
„Gargaunii sunt doar un fel de viespe”, spune Jason Gibbs, profesor asistent de entomologie la Universitatea din Manitoba, intr-un interviu pe e-mail. „Viespa este un termen foarte larg care acopera multe specii diferite cu stiluri de viata diferite.”

Exista mai mult de 100.000 de specii de viespi pe Pamant, fiecare atestand diversitatea uimitoare in aceste buguri inaripate. Se gasesc in toate partile lumii, cu exceptia zonelor polare. De obicei este usor sa le identificati, deoarece acestea au cel mai adesea dungi negre si galbene, o talie bine definita si ingusta si un abdomen conic.

Gargaunii sunt, in general, mai pufosi si mai mari decat fratii lor de viespe svelte, iar unele specii renunta la dungile galbene si negre comune pentru marcajele albe si negre. Marimea lor crescuta inseamna ca de asemenea au o incarcatura substantiala de venin, astfel incat, in unele cazuri, aceste insecte sunt mai periculoase decat alte tipuri de viespe. Din fericire, daca lasati gargaunii si viespile in pace, in general nu va vor face nimic.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.