Cat de repede se elimina uraniul din organism

Cat de repede se elimina uraniul din organism

Vestea buna este ca nu trebuie sa te abtii de la consumul legumelor radacinoase. Acest consum zilnic de uraniu nu este aproape suficient pentru a fi daunator, mai ales ca corpul tau absoarbe greu uraniul, asa cum este [sursa: Keith et al]. Intre 95 si 99 la suta din uraniul pe care il inghiti este excretat in materiile fecale, iar tu urinezi 70% din restul in 24 de ore [sursa: ATSDR]. O cantitate mica de uraniu iti va ramane in oase oriunde de la luni pana la ani dupa ingestie, dar consumul de uraniu este mult mai putin toxic decat inhalarea acestuia.

Dar ce se intampla daca, in loc sa fii un oligoelement in mancarea de pe farfuria ta, uraniul este felul principal? S-ar putea sa nu fii surprins sa afli ca consumul de doze mari de substanta radioactiva duce la o sansa crescuta de a dezvolta un cancer. Dar preocuparile pe termen lung cu privire la expunerea la radiatii sunt palide in comparatie cu efectele imediate ale toxicitatii chimice. Uraniul vizeaza in principal rinichii: Daunele incep sa apara dupa ce au luat 25 de miligrame, in timp ce aporturile de peste 50 de miligrame pot provoca insuficienta renala si moarte [sursa: Laboratorul National Argonne]. In plus, studiile asupra sobolanilor care ingera uraniu pe perioade lungi au aratat schimbari in chimia creierului [sursa: ATSDR].

Din fericire, desi exista o multime de motive pentru a crede ca uraniul este letal in doze mari, nu exista decese umane cunoscute de la „expunerea orala” la uraniu [sursa: Keith et al]. Totusi, in loc sa mananci felul de coaja galbena facuta cu minereu de uraniu, esti mai bine sa te lipesti de felul de tort pe care il topesti cu inghetarea ciocolatei.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.