Cat de repede se invarte Pamantul? – V

Pamantul si miscarea lui continua - IV

Dupa cum va poate spune orice ofiter de politie, masurarea vitezei liniei drepte a unei masini – sau a oricarui obiect – este un proces destul de simplu si de incredere. Masurarea vitezei unui obiect rotativ ca Pamantul este putin mai complicata. La urma urmei, daca stati la unul dintre poli, veti invarti chiar impreuna cu restul Pamantului, dar veti fi stationari fata de centrul sau. Totusi, stati pe ecuator si veti avea o viteza liniara de 1.667 kilometri pe ora (sursa: Esri ). Aceasta este mai rapida decat viteza sunetului si unul dintre motivele pentru care tindem sa lansam rachete spre est [sursa: NASA ]!

Diferenta dintre viteza liniara la poli si la ecuator produce un fenomen interesant numit efect Coriolis . Efectul este cel mai usor de vizualizat daca va ganditi la cineva care pleaca intr-un plan drept spre Polul Nord de la ecuator. Deoarece planul pastreaza viteza laterala a ecuatorului, acesta pare sa se curbeze in raport cu Pamantul pe masura ce se apropie de polii care se misca mai lent.

Exista ceva care sa incetineasca rotatia Pamantului? Sigur, dar inca nu va ajustati ceasurile. Fortele care schimba viteza de rotatie a Pamantului au un impact extrem de mic. Cele mareele , care sunt cauzate de fortele gravitationale dintre Pamant, soarele si luna , produc frecare mareelor pe masura ce interactioneaza cu Pamantul. Aceasta tragere adauga aproximativ 2,3 milisecunde in zilele noastre in fiecare secol [surse: Lunar and Planetary Institute , Ray ]. Sistemele meteorologice pot modifica rotatia Pamantului, vanturile aplicand o forta de franare pe suprafata planetei. In cele din urma, cutremurele se pot incurca cu lungimea zilei redistribuind de fapt masa Pamantului. Cutremurul din 2011 care a lovit Japonia a accelerat efectiv rotirea Pamantului (pentru ca a deplasat masa catre ecuator) si a scurtat ziua cu 1,8 microsecunde [sursa: CBS News ].

Asadar, data viitoare cand te plangi ca ziua este prea lunga sau prea scurta, nu dispera: se schimba tot timpul.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.