Ce este boala Lyme?

Ce este boala Lyme

Pur si simplu, boala Lyme este o infectie provocata de bacteria Borrelia burgdorferi, care este transmisa prin acele capuse mici, mereu neglijate. Este adesea caracterizata prin simptome cum ar fi oboseala, cefalee, febra si, in mod evident, o eruptie cutanata care se extinde, eritem migrans (EM), care in mod normal arata circular cu un „ochi de taur” in mijloc. Eruptiile cutanate apar, de obicei, oriunde, de la trei la 30 de zile dupa o muscatura; timpul mediu este de aproximativ o saptamana.

Capusele se blocheaza si te hranesc cu sangele in ultimele luni de primavara si de vara (iulie!). Capusele mici, de obicei, cuibaresc in locuri greu de vazut, cum ar fi in parul scalpului, in subsuoriile voastre si in zonele de jos. Ciclurile trebuie in mod normal atasate timp de 36 pana la 48 de ore, sau chiar mai mult, pentru a transmite B. burgdorferi, de aceea este o idee buna sa va verificati imediat si temeinic atunci cand ati fost in zonele in care capusele sunt in numar mare.

Daca boala Lyme este netratata si intra in etapele ulterioare – saptamani pana la luni sau chiar mai mult dupa muscaturi – aceasta poate provoca lucruri ca o paralizie faciala temporara sau umflaturi severe si artrita intr-o articulatie. Palpitatiile cardiace, care se intampla atunci cand bacteriile invadeaza inima, sunt rare, aparand in 1% din cazurile raportate de boala Lyme. Alte simptome severe sunt posibile.

Totusi, chiar si atunci, tratamentul este in general foarte eficient.

Apropo, nu puteti transmite boala Lyme prin sex sau sarutand sau tinand mainile. Nici nu-l poti transmite prin laptele matern.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.