Ce se intampla daca mananci uraniu – Partea I

Ce se intampla daca mananci uraniu - Partea I

Scaneaza tabelul periodic al elementelor si vei vedea multe din aceleasi cuvinte pe care le-ai gasi pe o eticheta alimentara FDA: potasiu, fier, calciu. Dar uita-te pe randul de jos si vei vedea ceva cu care ai mai multe sanse sa asociezi cu stiri despre acordurile nucleare decat o cutie cu cereale pentru micul dejun: uraniu. Nu va puteti abtine sa va mirati – ce se intampla daca ati luat o lingura si ati inceput sa mancati?

Sa facem o copie de rezerva si sa aruncam o privire mai atenta la numarul atomic 92. Uraniul este un metal dens, slab radioactiv, care se gaseste in mod natural in sol, in roca si in apa. Dupa extragerea uraniului din sol, expertii isi manipuleaza cei trei izotopi pentru a produce variatii epuizate si imbogatite; prima este mai putin radioactiva si se foloseste pentru fabricarea gloantelor si armarii, in timp ce a doua este folosita in armele nucleare si centralele electrice.

Dar nu trebuie sa lucrati la fabricarea apararii sau intr-un loc echipat cu turnuri de racire pentru a fi expus uraniului. De fapt, consumul de uraniu este unul dintre cele mai frecvente mijloace de expunere. Culturile precum cartofii si napii sunt printre cele mai bogate alimente in uraniu din dieta noastra, dar nu sunt singurele: Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului, persoana obisnuita mananca 0,07 pana la 1,1 micrograme de uraniu pe zi [sursa: EPA] .

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.