Cine a fost Jim Crow si ce presupuneau legile Jim Crow

Cine a fost Jim Crow

Persoana din viata reala, Jim Crow, nu a fost niciodata. Crow a fost un personaj fictiv intr-o emisiune de tip minstrel, o reprezentare a unui om negru – o reprezentare exagerata, stereotipica, rasista – realizata de un barbat alb pe scena, in blackface, in prima parte a secolului XIX. Versiunea cantareasca, palavracatoare si zdrentata a actorului din New York a fost un hit, iar pana in 1838, termenul „Jim Crow” devenise un epitet rasial. Pe masura ce statele au inceput sa adopte legi care sa restrictioneze drepturile sclavilor eliberati la sfarsitul Razboiului Civil, legile au devenit cunoscute sub numele de legi Jim Crow.

Se spune ca aceste legi sunt adoptate din mai multe motive, dar cea mai simpla explicatie pentru acestea este aceasta: Au urmarit sa mentina pretentiile oamenilor albi fata de statutul de prima clasa in societatea americana si sa mentina pentru totdeauna oamenii negri ca clasa a doua. De la Muzeul Jim Crow al Memoriilor Rasiste de la Universitatea de stat Ferris din Big Rapids, Michigan:

Sistemul Jim Crow era urmarit de urmatoarele credinte sau rationalizari: albii erau superiori negrilor in toate modurile importante, inclusiv, dar fara a se limita la inteligenta, moralitate si comportament civilizat; relatiile sexuale dintre negri si albi ar produce o rasa de corcituri care ar distruge America; Tratarea negrilor ca egali ar incuraja uniunile sexuale interrasiale; orice activitate care a sugerat egalitatea sociala a incurajat relatiile sexuale interrasiale; daca este necesar, violenta trebuie folosita pentru a mentine negrii in partea de jos a ierarhiei rasiale.

Legile Jim Crow intentionau sa ofere spatii de cazare „separate, dar egale” pentru cursele albe si colorate in locuri precum Teatrul Rex din Leland, Mississippi.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.