Controversele arbitrajului

Fotbalul romanesc

Fotbalul romanesc este adesea scena controverselor legate de arbitraj. Multe din rezultatele si neregulile partidelor jucate intre echipele de renume din tara sunt atribuite greselilor de arbitraj, iar in general aceste acuzatii sunt nefondate. Arbitrii, usor de zarit pe teren in echipament fotbal negru, sunt o parte importanta a oricarui meci, iar eforturile acestora sunt de multe ori trecute cu vederea. Foarte rar se vorbeste despre arbitru in jocul de fotbal atunci cand arbitrajul a fost impecabil, arbitrii par sa fie mentionati doar in momentul in care se presupune ca au aparut greseli.

Spre deosebire de fotbalul romanesc, pe plan international, meritele arbitrilor sunt recunoscute. Exista chiar o serie de arbitrii care si-au facut loc in paginile istoriei sportului rege si al caror nume este cunoscut de toti cunoscatorii si iubitorii jocului de fotbal.

1. Pierluigi Collina – putini purtatori ai tricoului negru, reprezentativ pentru echipamentul sportiv de arbitrii, sunt la fel de cunoscuti ca Pierluigi Collina. Ramas in istorie drept cel mai bun arbitru, acesta iesea in evidenta pe terenul de joc datorita lipsei de par distinctive. Pierluigi Collina a fost atat de apreciat ca arbitru, incat in Italia, tara sa de origine, limita de varsta pentru arbitrii a fost ridicata de la 45 la 46 de ani si a aparut inclusiv in cunoscute jocuri video precum Fifa 2005.

2. Phil Sharp – un alt arbitru faimos, de data aceasta din Anglia, Phil Sharp este recunoscut drept cel mai bun arbitru asistent al ultimelor decenii. Dupa inceputul incet al carieri in liga locala din Hertfordshire, acesta a fost acceptat pe lista de arbitrii Fifa in 1997 si este recunoscut pentru arbitrajul finalei Cupei Campionilor Europeni din 2002.

3. Arnaldo David Cezar Coelho – cunosctul arbitru brazilian este primul arbitru din afara Europei care a oficiat o finala de Cupa Mondiala si anume finala dintre Italia si Germania de Vest in 1982, dupa 17 ani de cariera. Pana la retragerea sa, Arnaldo Coelho a oficiat, intre 1978 si 1982, 7 meciuri de cupa.

4. Arthur Edward Ellis – englezul este exemplul clasic pentru ce rol are arbitrul in jocul de fotbal. Acesta a ramas in istoria sportului rege pentru meciul arbitrat in 1954 intre Brazilia si Ungaria, considerat pana in ziua de astazi unul dintre cele mai violente meciuri. Jucatorii ambelor echipe au fost gasiti vinovati de numeroase instante de fault, iar dupa partida, echipele, inclusiv antrenorii si oficialii au fost implicati in incaierari violente. Arthur Edward Ellis ramane un expemplu de arbitraj pentru purtatorii echipamentului negru pana in ziua de azi datorita modului in care a reusit sa isi pastreze sangele rece.

Pentru a fi arbitru este nevoie de vocatie si pregatire. Nu oricine isi poate cumpara echipament arbitru din magazine de specialitate sau de pe site-uri si poate deveni peste noapte arbitru, pentru asta fiind nevoie de multa munca si devotament. Este unul din motivele pentru care fotbalul romanesc nu se poate inca lauda cu un nume de arbitru in lista celor mai mari arbitrii ai tuturor timpurilor. Pentru a ajunge acolo este nevoie de schimbari majore atat in fotbalul romanesc, cat si in modul in care sunt priviti si tratati arbitrii pregatiti in tara.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.