Cresterea legilor lui Jim Crow – Partea I

Cresterea legilor lui Jim Crow - Partea I

Pana in 1896, legile Jim Crow s-au limitat la reglementarile locale si de stat. Dar intr-un caz reper in acel an, Curtea Suprema a Statelor Unite a codificat legile la nivel national.

In Hotararea Plessy c. Ferguson, Curtea a confirmat Legea auto separata din Louisiana din 1890. Doctrina „egala, dar separata” a legii, desi niciodata nu a fost declarata ca atare in decizia Plessy c. Ferguson, a deschis usa unor legi si mai restrictive ale lui Jim Crow in anii urmatori, inclusiv:

1903: In Arkansas, era ilegal ca „orice prizonier alb sa fie incatusat sau inlantuit altfel sau legat cu un prizonier negru”.

1911: In Nebraska, „Casatoriile sunt nule atunci cand o parte este o persoana alba, iar cealalta este posedata cu o optime sau mai mult sange negru, japonez sau chinez”.

1926: Atlanta a adoptat o lege care declara: „Niciun frizer colorat nu va servi drept frizer femeilor sau fetelor albe.

Datorita luminii verzi oferite de Plessy v. Ferguson, aceste legi au proliferat in toata tara. In California, in 1894, constitutia statului a fost modificata pentru a exclude drepturile de vot pentru oricine „care nu va putea citi constitutia in limba engleza si nu putea  sa isi scrie numele.” Drepturile negrilor si ale altor minoritati au continuat sa fie reduse. Mai rau, negrii au continuat sa fie batuti si linsati, chiar si in timp ce afro-americanii s-au luptat si au murit pentru tara lor in primul razboi mondial si in cel de-al doilea razboi mondial.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.