Culoarea cea mai veche a Pamantului a fost roz

Spre deosebire de clorofila moderna, care astazi le confera plantelor culoarea lor verde, clorofila antica era de culoare rosie inchisa si purpurie, ceea ce a oferit o distributie roz pe pamant si pe mare.

Cu culoare are oceanul? Ei bine, albastru, bineinteles. 

Daca presupuneti ca oceanul preistoric a fost albastru la fel cum sunt azi, gresiti. Oamenii de stiinta au descoperit recent ca oceanele vechi au fost de fapt roz, facand astfel culoarea roz sa fie cea mai veche din lume. Cercetatorii au descoperit un pigment puternic roz in fosilele bacteriene din desertul Sahara din Africa de Vest. Cianobacteriile ar fi supravietuit la lumina soarelui cu mai bine de 650 milioane de ani in urma si au devenit forma dominanta de viata in oceanele Pamantului de-a lungul timpului. Cyanobacteria probabil a existat in alge, care de mult au fost considerate blocurile vietii evolutive ale animalelor mai mari, potrivit unor rezultate publicate in jurnalul Academiei Nationale de Stiinte.

Deci ce a facut acesti microbi sa se gandeasca la roz? Ei bine, nu a fost aspiratia catre moda. Clorofila din interiorul bacteriei a fost rosu inchis si purpuriu in forma sa concentrata, ceea ce inseamna ca, atunci cand se dilueaza in apa sau in sol, ar fi creat un roz. Acest lucru este diferit de clorofila moderna, care astazi le confera plantelor culoarea verde, au raportat cercetatorii de la Universitatea Nationala din Australia, unde au fost studiate fosilele bacteriene. Desi, rareori se pastreaza clorofila antica, aceste probe s-au format probabil atunci cand o floare ce contine cianobacterii s-a scufundat in mare. Odata ce aceasta a ajuns la sol, microbii s-au fosilizat si in cele din urma a devenit o stanca, pentru un miliard de ani.

 

 

 

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.