Cum calculam caloriile

Cum calculam caloriile

De asemenea, este posibil sa observati „(kcal)” langa numarul numeric de calorii. O calorie alimentara (adica o kilocalorie) este de 1.000 de ori mai mare decat o calorie folosita in chimie. De ce este important sa stiti cate calorii sunt in mancarea noastra? Avem nevoie de energie pentru a ramane in viata si obtinem aceasta energie din alimentele pe care le consumam. Daca stim cat de multe calorii sunt in alimentele noastre, vom sti cat de multa energie putem obtine. De exemplu, pachetul dvs. unic de servire de fulgi de ovaz ar putea spune ca are 160 de calorii. Daca ar fi pus pe foc si ar arde complet, ar produce 160 de kilocalorii sau calorii alimentare de energie – suficient pentru a ridica temperatura de 160 de litri de apa de 1 grade Celsius [surse: Universitatea din Texas Arlington, Scientific American]. De asemenea, este util sa pastrati tab-urile cu privire la calorii pentru a va asigura ca nu luam prea putine sau prea multe.

Metoda originala de determinare a numarului de calorii din alimente necesita utilizarea a ceva numit calorimetru de bombe. Ati sigilati un produs alimentar intr-un recipient metalic, apoi il lipiti intr-un recipient izolat cu apa si il ardeti. Temperatura apei a fost masurata inainte si dupa ce a aparut numarul de calorii. Calorimetrele pentru bombe nu sunt folosite astazi. In schimb, calorii sunt estimate de matematica, in special de sistemul Atwater. Sistemul Atwater, dezvoltat la sfarsitul secolului al XIX-lea, foloseste urmatoarele figuri, care au fost obtinute initial prin arderea componentelor furnizoare de energie ale produselor alimentare si media rezultatelor [sursa: Scientific American]:

1 gram de alcool = 7 calorii

1 gram carbohidrat = 4 calorii

1 gram de grasime = 9 calorii

1 gram de proteine ​​= 4 calorii

Folosind sistemul Atwater, se adauga caloriile din componentele alimentare (proteine, carbohidrati, grasimi si alcool). Apoi, fibrele indigestibile din carbohidrati se scad. Acest lucru lasa un numar final de calorii al unui aliment. Pentru a determina calorii pe portie, pur si simplu luati numarul total de calorii al articolului si impartiti-l cu numarul de portii dorite.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.