De ce unele fructe au amidon?

Fructe cu amidon

Alimentele bogate in amidon sunt extrem de importante in orice dieta, fiind o sursa importanta de carbohidrati. De au fructele amidon? Este o chestie de natura. Fructele provin din plante, iar plantele se bazeaza pe glucoza, sub forma de amidon, pentru a creste. Totul incepe cu fotosinteza, procesul prin care o planta transforma lumina in energie. Unele dintre aceste energii sunt folosite imediat, iar o parte din aceasta energie este stocata pentru utilizare ulterioara. In mod specific, glucoza este stocata ca polizaharide, care sunt molecule de carbohidrati ce pot fi metabolizate pentru crestere si alte nevoi. Aceste amidonuri pot fi clasificate in doua moduri: insolubile si solubile.

Amidonul insolubil, cunoscut sub numele de amilopectina, face parte dintr-o aprovizionare cu energie pe termen lung. Moleculele insolubile de amidon sunt prea mari pentru a fi usor accesate pentru energie, deci sunt stocate pana cand sunt necesare; actioneaza mai mult ca un certificat de depozit care nu permite retrageri pentru o perioada mai lunga de timp. Amidonurile solubile (amiloza), pe de alta parte, sunt usor folosite pentru energie. Datorita dimensiunii mai mici a moleculelor lor, amidonurile se pot misca usor printre celule. Ganditi-va la amidonurile de amiloza ca echivalentul de „bani la indemana”.

Cand vine vorba de fructe cu un continut ridicat de amidon, in special de tipul insolubil, unele se ridica la varf. Plantatiile, care seamana cu bananele, sunt o versiune mai lunga si mai rigida a fructelor. Sunt originare din Africa, Asia, Caraibe si America Latina si sunt de obicei gatite prin coacere, fierbere, prajire sau abur. O planta medie are mai mult de 57 de grame de amidon. Comparati acest lucru cu o banana, care are aproximativ 12 grame de amidon. O singura portie de prune sau smochine are 4 grame de amidon, iar stafidele au 2 grame. Deci este usor sa vedem ca amidonul este obisnuit – dar nu neaparat abundent – in regatul fructelor.

O dieta echilibrata trebuie sa contina alimente bogate in amidon, insa acestea nu trebuie sa fie consumate in exces. Pentru a putea digera alimentele organismul arde mult mai multe celule adipoase si stocheaza noi celule de grasime. Pe de alta parte, alimentele bogate in amidon au mai putine calorii si sunt foarte recomandate daca doriti sa pierdeti cateva kilograme.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.