Diferite veste pentru diferite arme

Potrivit lui Tom Nardone, presedinte si fondator al BulletSafe, producator de veste antiglont, straturile din interiorul unei veste sunt proiectate pentru a reduce viteza unei runde pana la un punct sub supersonic – mai rapid decat viteza sunetului – astfel fibrele pot avea timp sa reactioneze la glont si sa-si exercite duritatea pe glont. Cu cat sunt mai multe straturi sau cu atat este mai mare densitatea tesuturilor, cu atat este mai mare rezistenta fibrelor – o masura a rezistentei lor si cat de mult se vor indoi inainte de a se rupe – si cu cat sunt mai capabili sa opreasca un glont.

Majoritatea pistoalelor trag focuri cu viteze care sunt putin peste viteza sunetului. Un glont de 9 mm calatoreste in jur de 380 metri pe secunda, la o viteza de aproximativ 50 metri / secunda mai rapid decat viteza sunetului. Slujitorii din pusca se deplaseaza chiar mai incet. O vesta buna nu are nevoie sa munceasca din greu pentru a aduce o viteza a unui glont de 9 mm sau a carabinei pana la un punct in care se poate folosi de rigiditatea fibrelor sale.

Un glont de pusca, totusi, este o alta problema in intregime. In functie de granulatia si calitatea propulsorului, un glont tras de pe un AR-15 calatoreste, aproximativ 3.300 picioare / secunda (1.005 metri / secunda), aproape de trei ori viteza sunetului. Va fi nevoie de o densitate mult mai mare de fibre balistice pentru a opri acel glont.

„Rundele supersonice au nevoie de placi pentru a sparge glontul in bucati”, spune Nardone. Cele mai multe veste concepute pentru a opri gloantele de pusca sunt sustinute cu placi de insertie de inalta densitate din ceramica si polietilena pentru a distruge un glont in bucati si il capta.

Materialul vestelor este, de asemenea, predispus sa se descompuna din diverse motive. Kevlar, de exemplu, se degradeaza atunci cand este expus la sare – cum ar fi sarea in transpiratia umana. Cu cat o persoana se exercita mai mult timp in timp ce se afla intr-o vesta antiglont realizata din Kevlar – in timpul anilor – cu atat este mai mare probabilitatea esecului. Vesturile fabricate din PE se vor rupe in timp si vor fi expuse la lumina UV.

„Exista o durata de viata de cinci ani pentru veste. Uneori oamenii cumpara veste mai vechi, veste uzate, mai ales veste de munca de politie, care nu au un nivel ridicat de protectie”, spune Nardone.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.