Doua carti recente care mi-au lasat o impresie deosebita: Mandrie si Prejudecata si Trei metri deasupra cerului

Doua carti recente care mi-au lasat o impresie deosebita: Mandrie si Prejudecata si Trei metri deasupra cerului

Cand vine vorba de experienta lecturii, aceasta are tendinta de a se incadra in anumite structuri atemporale. Desi romanele clasice se incadreaza mai bine in aceasta atemporalitate, dragostea este universal valabila, este cel mai intalnit laitmotiv in literature si, de-a lungul timpului, toti scriitorii, atat cei clasici cat si cei moderni, nu fac altceva decat sa reinventeze acest arhetip in alte moduri.

Imi place sa citesc romane de dragoste pentru ca dincolo de acest laitmotiv citesc de fapt despre caractere umane, despre ideile de destin caruia nu i te poti impotrivi versus alegeri constiente care conduc la ideea de suflet pereche pe care il construiesti.

Recent, am citit doua romane de dragoste care apartin unor genuri diferite, dar care m-au impresionat, fiecare intr-o maniera unica.

Mandrie si Prejudecata si Trei metri deasupra cerului-dragostea sociala 

La prima vedere, pare ca nu exista asemenari intre titlul clasic, “cu greutate”, Mandrie si Prejudecata, si celebrul roman modern Trei metri deasupra cerului, insa mi-a placut felul in care amandoua romanele trateaza dragostea ca pe un arhetip care nu poate fi experimentat separate de dimensiunile sociale pe care le implica.  Desi actiunea este setata in secole diferite, ambele romane prezinta felul in care dragostea, indiferent cat de mult am vrea sa o privim la acel nivel romantic, ideal, este intotdeauna corelata cu aspectele sociale si economice. Daca suntem de parere ca dragostea este un fel de utopie, nu putem construi ceva trainic.

De ce m-a impresionat cartea Mandrie si Prejudecata 

Desi se afla de mult pe lista de carti de citit, am citit recent acest roman clasic, una dintre cele mai celebre lucrari ale lui Jane Austen, dupa ce in prealabil am citit Ratiune si simtire. Mi-a placut cartea Mandrie si Prejudecata pentru ca este una specifica lui Austen si am fost fascinata de felul in care a reusit sa surprinda, precum in Ratiune si simtire, arhetipuri umane general valabile.

Dragostea in universul lui Jane Austen nu poate fi experimentata fara a o raporta in contextul social si economic. In acest sens, este diferita de dragostea care apare fatidic, tumultumos, in alte romane clasice, precum La rascruce de vanturi al lui Bronte.

trei metri deasupra ceruluiDe ce m-a impresionat cartea Trei metri deasupra cerului 

Recunosc ca am citit cartea Trei metri deasupra cerului dupa ce am vazut filmul, desi in majoritatea cazurilor sunt genul de persoana care prefera sa citeasca intai cartea. Ce mi-a placut la cartea Trei metri deasupra cerului este ca mi s-a parut ca depaseste acest cliseu cum ca ar fi o alta rescriere moderna a laitmotivului Romeo si Julieta. Dincolo de faptul ca prezinta o iubire interzisa, pe alocuri periculoasa, idee care atrage in general atat adolescente cat si tinere care au depasit aceasta varsta, si aceasta lectura mi-a demontrat ca nu poti sa separi ideea de dragoste de ideile de clasa sociala si structurile economice ale societatii in care traiesti.

Recomand aceste doua lecturi deoarece au meritul de a te face sa iti dai seama ca oricat de mult suntem tentati sa privim dragostea intr-o maniera ideala, la sfarsitul zilei, traim intr-o lume in care poate ca este de fapt cea mai practica parte a vietii noastre.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.