Dunarea – universul fantastic al Romaniei

Dunare

Delta Dunarii este asemanata cu un colt de rai plantat pe teritoriul Romaniei, un loc aparte unde viata are alt curs, unde oamenii traiesc inca in armonie cu natura, un loc unde daca ajungi sa-l cunosti este aproape imposibil sa nu te indragostesti de el.

Drept dovada a faptului ca in Delta Dunarii lucrurile s-au schimbat foarte putin in ultimii ani sta clasarea ei pe primul loc la categoria „Cea mai bine conservata delta din Europa”.

Fluviul „vinovat” pentru crearea acestui paradis denumit „Delta Dunarii” este fluviul Dunarea, fluviu ce izvoraste din Muntii Padurea Neagra localizati in Germania si care strabate nu mai putin dezece tari europene pana sa ajunga sa se verse agale in Marea Neagra formand unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant, Delta Dunarii.

De asemenea, Dunarea este fluviul care strabate in drumul sau patru mari capitale ale lumii: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad, iar o croaziera pe Dunare devine astfel mult mai interesanta si mai spectaculoasa.

In dumul sau spre Marea Neagra, Dunarea se bifurca in mai multe brate, mai intai in zona satului Patlageanca se formeaza bratul Chilia si bratul Tulcea, iar acesta din urma cand ajunge la Ceatal Sfantu Gheorghe se bifurca si el formand bratul Sulina si bratul Sfantu Gheorghe.

Bratul Chilia traseaza granita Romaniei cu Ucraina si este intins pe o lungime de 104 kilometri. Pe bratul Chilia se gasesc urmatoarele localitati: Patlageanca, Ceatalchioi, Plauru, Pardina, Palazu, Tataru, Chilia Veche si Periprava.

Bratul Sulina este mult mai scurt ca Bratul Chilia avand o lungime totala de 71 de kilometri. Acesta trece chiar prin milocul Deltei Dunarii, avand un curs rectiliniu, foarte bun pentru navigatia vaselor maritime. Pe acest brat se gasesc urmatoarele localitati: Ilganii de Sus, Maliuc, Gorgova, Crisan, Vulturu, Partizani si Sulina.

Bratul Sfantu Gheorghe este cel mai lung dintre toate cele trei, avand o lungim de 112 kilometri. Pentru ca este orientat spre partea de sud-est acesta transporta 22% din debitul Dunarii. Inainte de a se varsa in Marea Neagra acesta formeaza insulele Sacalin fiind considerate de catre specialistii in domeniu un inceput de delta secundara. Pe acest brat se gasesc localitatiile: Nufaru, Mahmudia, Uzlina si Sf. Gheorghe.

Delta Dunarii este un adevarat paradis pentru toate vietuitoarele. In acest loc vietuiesc in jur de 98% din fauna acvatica europeana, intreaga fauna de odonate, de lepidoptere acvatice si de moluste gasteropode de Europa. Din cauza celor 5149 de specii de flora si fauna, specialistii o considera o veritabila banca de gene pentru patrimoniul universal. In intreaga delta exista in jur de 8000 de exemplare de pelican comun si in jur de 200 de exemplare de pelican cret.

Este un loc ideal pentru persoanele care adora sa calatoreasca foarte mult si mai ales sa fie in mijlocul naturii. In fiecare an tot mai multi turisti straini din toata lumea aleg sa isi petreaca sau mai ales sa vada macar cateva locuri si ceea ce natura ne-a oferit noua, asa ca nu cred ca ti-ar strica sa iti petreci concediul de sarbatori in acest loc mirific pe care l-a creat fluviul Dunarea.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.