Gheata carbonica este utila si in industrie?

Gheata Carbonica

Curatarea cu gheata carbonica (cunoscuta si sub numele de sablare cu CO2) in industria turnatoriilor ofera unele avantaje care merita luate in considerare. Aceasta se datoreaza faptului ca unele dintre provocari cand vine vorba de curatare industriala, cum ar fi curatarea de matrite pentru piese turnate din metal, plastic sau cauciuc, este extrem de dificila si poate fi descurajanta pentru multe companii din domeniu. Iata cateva dintre exemplele de astfel de lucrari care necesita produse de curatare iesite din comun:

– Casete si masini de baza acoperite cu nisip, liant sau de acumulari de carbon;

– Matrite din plastic si cauciuc si guri de aerisire inecate in mucegai, grasime si alte reziduuri;

Metodele tradiţionale de curatare includ, printre altele, razuire si frecare intensa prin utilizarea de substante chimice si de sablare. Cateva dintre dezavantajele utilizarii unor astfel de metode includ:

– Munca grea si murdara – in mod normal masinariile trebuie scoase din functiune si curatate periodic;

– Timp de lucru indelungat – e nevoie de mult timp pentru dezasamblarea echipamentelor, curatatea componentelor si apoi reasamplarea acestora, iar tot procesul duce la pierderi costisitoare din punctul de vedere al timpului de productie peirdut;

– Uzura matritelor – Sablarea cu nisip poate deteriora sau uza suprafetele matritelor;Sand blasting can etch or wear down mold surfaces.

– Blocarea granulelor de nisip in sistem – nicipul se poate bloca in sistem de unde va fi foarte greu de indepartat.

– Riscuri – folosirea substantelor chimice poate duce la hazarde ecologice si la probleme de siguranta personalului si a produselor.

– Pret – Chimicalele sunt costisitoare si se pune si problema depozitarii sau debarasarii reziduurilor, care la randul ei, costa.

Procesul de sablare cu gheata carbonica

Acest proces este relativ nou si pentru realizarea sa este nevoie de granule de gheata . Granulelele se sublimeaza (adica se transforma din solid direct in gaz) si astfel nu lasa niciun fel de reziduuri.

Procesul implica propulsarea particulelor de gheata cu ajutorul unui pistol de sablare, la o viteza supersonica, particule care la impactul cu suprafata o vor lasa curata. Acestea sunt accelerate cu ajutorul aerului comprimat, asemanator cu alte sisteme de sablare.

Socul micro termic, cauzat de temperatura extrem de scazuta a ghetei, energia kinetica a grenulelor de gheata. si presiunea aerului rup legatura dintre suprafata de curatat di depunerile de pe aceasta. Reziduurile se desprind din ineterior, iar aerul suflat le desprinde de pe suprafata.

Iata doar cateva dintre beneficiile sablarii cu gheata carbonica:

– Reduce orele de munca. Dinamismul curatarii cu gheata carbonica reduce in mod dramatic necesarul de timp folosit pentru a curata echipamentele prin metode traditionale. In plus nu mai este nevoie dezasamblarea si reasamblarea masinilor.

– Reduce defectiunele aduse echipamentelor. Gheata carbonica nu lasa in urma materiale contaminatoare, pentru ca dupa ce indeparteaza reziduurile, de sublimeaza la contact cu presiunea atmosferica normala. Nu blocheaza echipamentele lasand in urma granule si nu cauzeaza uzura la suprafata.

– Reduce riscurile eliminand orice amenintare sau pericol pentru angajati si nu afecteaza in niciun fel circuitele electrice.

– Reduced costurile pentru nu va trebui sa mai va puneti problema debarasarii de reziduuri periculoase.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.