Hispanic si latino – tot ce trebuie sa stii – II

Hispanic si latino - tot ce trebuie sa stii - II

Impresia lui Romero este sustinuta de datele sondajului de la Centrul de Cercetare Pew, care a constatat in 2013 ca jumatate dintre hispanici si latino nu aveau o preferinta speciala pentru niciun termen. Si cand au fost intrebati cum se vor descrie pe ei insisi, 54 la suta au spus ca vor folosi un „termen de origine”, cum ar fi mexicanul sau dominicanul, 23 la suta au spus pur si simplu „american” si doar 20 la suta au folosit un termen umbrela ca hispanic sau latino.

Mai recent, termenul Latinx a fost aruncat in amestec. S-a nascut din miscarea LGBTQ si din dorinta printre unii latino de a crea un termen mai incluziv in afara latino-ului binar de gen sau latin. Romero isi face griji ca este imposibil sa scapi limba spaniola de cuvinte de gen si ca latinxul este confuz pentru vorbitorii nativi de spaniola.

Dar Maria R. Scharron-del Rio, profesor de consiliere la Brooklyn College, nu este de acord, considerand noul cuvant ca o modalitate de a ajunge la oameni care nu au fost intotdeauna imbratisati de comunitatile de imigranti latini.

„Folosind Latinx, nimeni nu va spune cum sa va identificati. Depinde de dvs. daca doriti sa fiti Latinx, Latino sau altceva”, a spus ea pentru NBC News . „Este intr-adevar un mod de a fi incluziv. Pentru oamenii care sunt in mod traditional marginalizati, acea milisecunda de politete si recunoastere fata de cineva care este genul de gen, le spune ca ii vezi, ca esti un aliat”

ACUM ESTE INTERESANT
Hispanicul / Latino este o etnie, nu un grup rasial. Totusi, potrivit lui Pew, multi hispanici si latino-americani se gandesc la originea lor in termeni rasiali. La recensamantul din 2010, doar 63% dintre latino-americani au ales una dintre categoriile rasiale definite de guvern: alb, negru, asiatic, indian american sau insula din Pacific. Celelalte 37 la suta au selectat „o alta rasa” sau au scris in „mexican” sau „latino-american”.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.