Influenta platformelor de social media in conturarea ideii de singuratate

Singurătatea

Britanicii au o comisie care se ocupa de singuratate. A fost un proiect al lui Jo Cox, membru al Parlamentului, care a fost ucis cu brutalitate in 2016. Continuarea este o declaratie in amintirea lui. Dar singuratatea a devenit, de fapt, un obiect din ce in ce mai mare de studiu, deoarece cercetatorii incearca sa cuantifice ceea ce odata a fost pur si simplu o chestiune despre care se considera ca tine de latura sentimentala.

Multi dintre ei spun ca singuratatea este o problema tot mai mare. Dar este adevarat? Oamenii sunt cu adevarat mai singuri decat erau candva?

In Marea Britanie, o persoana din zece se spune ca este singura. Si anul trecut, un profesor de la Brigham Young a prezentat dovezile pentru o „epidemie de singuratate”. Psihologul Julianne Holt-Lunstad a spus ca mai mult de 8 milioane de adulti in varsta sunt izolati social.

Seful de comportament Brian Primack afirma: „Exista o multime de tendinte diferite in societate care fac mult mai probabila o crestere a singuratatii”, spune Primack, decanul Colegiului de Onoare al Universitatii din Pittsburgh. „Exista din ce in ce mai putine modalitati prin care oamenii pot interactiona in viata reala”.

Suspiciunea cade pe social media

Primack se numara printre cercetatorii care masoara legatura dintre utilizarea platformelor de social media si singuratatea. Din punct de vedere istoric, oamenii locuiau in spatii mai mici cu familii mai mari, dar America moderna este o societate individualista, spune el. „Toata lumea are propria masina, camera proprie, televizorul propriu”, spune el.

Dar suntem creaturi sociale care, de-a lungul timpului, au dezvoltat modalitati de interactiune palpabile, folosind contactul vizual, gesturi si alte metode, spune el. „Oamenii dintr-o data nu mai interactioneaza atat de mult prin aceste cai”, spune el. In schimb, folosesc ecrane si meniuri automate. Automatizarea atator lucruri ne face mai putin inclinati sa interactionam cu alti oameni. „Aceste lucruri mici se aduna”, spune el.

Cu toate acestea, nu exista dovezi istorice reale pentru o crestere a singuratatii, a declarat Andrew McCulloch, directorul executiv al Fundatiei pentru Sanatatea Mintala.

Un studiu realizat de Primack si colegii sai a aratat o legatura stransa intre utilizarea canalelor social media si singuratatea. Un sondaj format din 1787 de tineri adulti a aratat ca aceia care au vizitat platformele sociale de mai mult de 58 de ori pe saptamana au fost de trei ori mai susceptibili de a fi singuri decat utilizatorii obisnuiti. Cei care au folosit canalele sociale doua ore pe zi au fost de doua ori mai susceptibili sa fie singuri.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.