Inghetata cumparata sau home made?

Nu orice produs inghetat poate fi numit inghetata. De fapt, Departamentul Agriculturii din S.U.A. are reguli specifice care definesc ce poate si nu poate fi numit „inghetata”. Pentru a purta stampila „Indeplineste standardul USDA Ingredient Standard pentru inghetata”, trebuie sa contina cel putin 10% grasimi din lapte si minimum sase procente de materii solide fara lapte. Un galon trebuie sa cantareasca cel putin 4,5 kilograme.

Gama de grasimi din lapte (uneori denumita grasime de unt) folosita in inghetata poate fi de la minimum 10% pana la un maxim de aproximativ 16%. Majoritatea inghetatelor premium folosesc grasimi din lapte de 14%. Continutul mai ridicat de grasime duce la un gust mai bun, mai bogat si o textura cremoasa. Producatorii de inghetata nu depasesc 16%, deoarece ar fi costisitori si foarte inalti in calorii. O inghetata cu o cantitate atat de mare de grasime din lapte ar avea de asemenea un gust atat de bogat incat oamenii ar fi probabil sa o manance in cantitati mai mici, ceea ce ar fi o veste proasta pentru oamenii care vinde inghetata pentru a-si trai viata.

Alte deserturi inghetate, cum ar fi sorbeta, inghetata cu continut scazut de grasimi si iaurt inghetat, nu sunt inghetata din punct de vedere tehnic. Crema inghetata este inghetata care are cel putin 1,4% solide de galbenus de ou, iar „servit moale” poate fi orice desert pe baza de lapte inghetat care nu a trecut prin procesul de intarire – mai tarziu.

In ceea ce priveste ingredientele specifice, reteta pentru inghetata este simpla. Dar din punct de vedere stiintific, lucrurile sunt complicate. Inghetata este un coloid, un tip de emulsie. O emulsie este o combinatie de doua substante care nu se amesteca in mod obisnuit impreuna. In schimb, una dintre substante este dispersata in celalalt. In inghetata, moleculele de grasime sunt suspendate intr-o structura de apa-zahar-gheata impreuna cu bule de aer. Prezenta aerului inseamna ca inghetata este, de asemenea, din punct de vedere tehnic o spuma.

In plus fata de grasimile din lapte, laptele degresat, zaharul si aerul, inghetata contine, de asemenea, stabilizatori si emulgatori. Stabilizatorii ajuta la mentinerea structurii bulelor de aer impreuna si confera inghetata o textura mai buna. Desi gelatina a fost initial utilizata ca stabilizator, in prezent se utilizeaza guma de xantan, guma de guar si alti compusi. Emulsifiantii pastreaza inghetata neteda si ajuta distributia moleculelor de grasime in coloid. Galbenele de ou au fost folosite o data, dar producatorii de inghetata au acum tendinta de a folosi si alti compusi chimici. Acesti stabilizatori si emulgatori reprezinta o proportie foarte mica (mai putin de 1%) a inghetatei.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.