Jim Crow era legea in America

Jim Crow era legea in America

In cea mai buna parte a unui secol, afro-americanii au trait sub povara a ceea ce acum sunt cunoscute sub numele de legi Jim Crow. Acest sistem rasist de segregare a oamenilor, in principal negri de albi, a infectat practic toate sectoarele vietii americane si a ajuns mult dincolo de Sud, unde a fost cel mai cunoscut si cel mai crud practicat.

Mai rau inca, Jim Crow si ranile adanci pe care le-a provocat societatii americane nu sunt retrogradate in trecut. Mostenirea sa este inca resimtita, in multe privinte, astazi.

„Jim Crow era cu atat mai mult decat cu legi”, spune Stephen Berrey, profesor de cultura americana la Universitatea din Michigan si autor al „Rutinei Jim Crow: cotidiane performante de rasa, drepturi civile si segregare din Mississippi”. „A fost intr-adevar un sistem atotcuprinzator care a implicat practici politice, practici economice, practici sociale, practici culturale. Unele dintre acestea au fost despre lucruri legale, dar altele nu.

„Una dintre provocarile pentru care Jim Crow pare adesea ca in trecut, oamenii tind sa creada ca, ‘O, au fost cateva legi si am scapat de legile de segregare si am primit Legea privind drepturile de vot, asa ca trebuie am avut grija de asta.

– Nu au facut-o.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.