Lista regelui sumerian – Partea a II-a

Lista regelui sumerian - Partea a II-a

Unii istorici spun ca Egiptul poate pretinde primul rege al lumii, poate Iry-Hor sau Namer. Ei indica lista regilor sumerieni, un manuscris antic plin de regi – reali si fictivi – care a condus candva zona din jurul Irakului modern. Acest text, descoperit la inceputul secolului XX, este atat de vechi incat primele sale „pagini” sunt inscrise pe tablete cuneiforme.

„Conform unei traditii mesopotamiene de mai tarziu consacrata in lista regilor sumerieni, primul rege a fost Alulim, conducator al orasului Eridu. El a trait in timpul mitologic inainte de diluare si este creditat (in unele manuscrise) cu o domnie de 28.000 de ani „, spune Eckart Frahm, profesor de limbi si civilizatii Orientul Apropiat la Universitatea Yale, prin e-mail. „Potrivit aceleiasi surse, primul rege dupa deluviu a fost un anume Gushur, despre care se spune ca a guvernat in orasul Kish de 1.200 de ani”. Lista regelui sumerian are cateva asemanari remarcabile cu capitolele timpurii ale Genezei, inclusiv o poveste a unei mari inundatii sau a unei potopuri, care in Biblie a implicat chivotul lui Noe.

Lista regelui sumerian este altceva decat literal. Imbina realitatea cu mitologia; astfel, regii ar fi avut domniile care au durat zeci de mii de ani.

„Multi dintre indivizii mentionati in primele sectiuni ale listei regelui sumerian sunt, totusi, cifre clar fictive, iar acest lucru poate fi valabil si pentru cele mai sus mentionate [Gushur si Alulim]”, spune Frahm.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.