Meduzele nu au creier, dar inca mai dorm

Meduzele nu au creier, dar inca mai dorm

Probabil nu crezi ca ai multe in comun cu o meduza. La urma urmei, speciile lor nu au proprietati compatibile cu tine, cum ar fi coloana vertebrala sau creierul sau chiar aceleasi interese. Meduzele primitive Cassiopea isi petrec timpul odihnindu-se cu capul in jos pe fundul oceanului, in loc sa astepte urmatorul sezon „Game of Thrones”.

Cercetatorii au descoperit totusi ca tu si Cassiopea sunteti mai asemanatori decat oricare ar fi suspectat. Amandoi incepeti si va terminati zilele cu un mic foc inchis – da, somnul de meduze. Studiul a fost publicat online in editia din septembrie 2017 a revistei Current Biology. Cassiopea include ceea ce este cunoscut sub denumirea de meduze cu susul in jos, numita astfel datorita modului unic prin care se deplaseaza prin apa.

„Este posibil sa nu para surprinzator faptul ca meduzele dorm – la urma urmei, somnul de mamifere si alte nevertebrate, cum ar fi viermii si mustele de fructe dorm”, spune Ravi Nath. „Dar meduzele sunt cele mai evolutive animale vechi cunoscute.” Aceasta constatare deschide multe alte intrebari: „Somnul este proprietatea neuronilor?” Si poate o intrebare mult mai extinsa: „Plantele dorm?”

Pentru a testa daca meduza dormea, de fapt, cercetatorii au descoperit ca meduzele au fost in mare parte inactive pe timp de noapte si au avut un impuls mai putin decat in timpul zilei – de aproximativ 39 de ori, comparativ cu 58 de ori in timpul orelor cu soare. Apoi, echipa a descoperit ca este mai greu sa trezim meduzele noaptea.

Cercetatorii au demonstrat, de asemenea, ca somnul este esential pentru meduze, la fel ca si pentru oameni. Dupa pastrarea meduzei treze in timpul noptii, meduza a fost lenta si a adormit a doua zi cand altfel ar fi fost activia

Descoperirea somnului la meduze ar putea reprezenta un important pas important in cercetarea somnului pentru toate tipurile de specii. In timp ce baza si functia de somn sunt inca un mister pentru oamenii de stiinta, este adesea asociat cu creierul, deoarece somnul are un impact profund asupra memoriei si invatarii. Meduzele nu au nevoie de un creier care sa aiba nevoie de somn – care ar putea fi un concept revolutionar pentru stiinta somnului.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.