Nașterea legilor lui Jim Crow – Partea I

Nașterea legilor lui Jim Crow - Partea I

Proclamatia de emancipare din 1863 a eliberat toti sclavii de la statele care s-au retras din Uniune, iar in anii urmatori, trei modificari ale Constitutiei SUA – a 13-a (in 1865, desfiintarea sclaviei), a 14-a (1868) si a 15-a (1870) – a garantat „protectie egala” tuturor cetatenilor (al 14-lea) si dreptul la vot indiferent de „rasa, culoare sau conditia anterioara de servitute” (a 15-a).

Sudul, umilit de pierderea sa in razboiul civil si de ceea ce a simtit a fost pedeapsa infaptuita de guvernul SUA, a raspuns prin adoptarea unei serii de legi pe parcursul mai multor ani pentru a restrictiona sever drepturile care le-au fost acordate negrilor. Cateva exemple timpurii:

1866: Legislativul din Tennessee a aprobat un proiect de lege care impunea scoli separate pentru negri si albi. Intre 1866 si 1955, Tennessee a adoptat 20 de legi Jim Crow, inclusiv cele care au ilegalizat miscegenarea si au necesitat segregarea in spatiile de cazare publice.

1877: Noua constitutie a statului Georgia a inclus cerinte ca scolile primare sa fie segregate si sa infiinteze o universitate separata pentru negri. De asemenea, a instituit o taxa de scrutin, care a afectat in mod disproportionat oamenii saraci si negri, eliminandu-le efectiv dreptul de vot.

1890: Legea de cazare a cailor ferate din Louisiana (cunoscuta si sub denumirea de actul auto separat) impunea cailor ferate „sa ofere spatii de cazare egale, dar separate pentru cursele albe si colorate”. Aceasta lege ar sta la baza unei decizii infioratoare a Curtii Supreme in decursul acelui deceniu.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.