Noutati din nutritie: Banana este cel mai potrivit aliment ante si post antrenament

Noutati din nutritie: Banana este cel mai potrivit aliment ante si post antrenament

Recuperarea post-antrenament este o problema polarizanta: consumati un energizant sau mancati o banana? Ambele sunt pline de carbohidrati, care ajuta la reincarcarea muschilor in timp ce lucreaza, ajuta atat la performanta, cat si la recuperare. Dar bananele nu contin zaharuri si coloranti rafinati si pot fi gasite in natura, in timp ce un energizant poate contribui in sensul negativ la generarea de probleme la nivelul organismului.

Toti sportivii doresc sa-si imbunatateasca rezistenta, reducand in acelasi timp inflamatia post-antrenament. Atat bauturile sportive, cat si bananele au potentialul de a face acest lucru. Deci, care este cea mai buna solutie?

Studiile anterioare indica faptul ca atat bauturile sportive, cat si bananele sunt mai bune la mentinerea energiei pe perioada unui antrenament, contribuind mai mult decat apa plata. Dar, potrivit unui studiu recent, bananele par sa aiba aceleasi beneficii antiinflamatorii ca si bauturile consumate de sportivi, si chiar mai mult de atat.

Un experiment la care au participat 20 de biciclisti de sex masculin si de sex feminin competitivi care au efectuat trei plimbari cu bicicleta de 47 de kilometri a sugerat niste rezultate neasteptate. In prima runda, au baut numai apa; in a doua, au baut atat apa cat si bautura sportiva; iar in a treia, au baut apa si au mancat o jumatate de banana la fiecare 30 de minute. Cercetatorii au strans probe de sange de la ciclisti inainte, in timpul si dupa antrenament si au descoperit ca markerii inflamatorii au fost mult mai mari in sangele participantilor care au baut doar apa in timpul antrenamentului. In mod similar, metabolitii – moleculele din sange care se schimba in timpul antrenamentelor – au aratat ca antrenamentele in care s-a consumat apa au determinat profiluri metabolice mai stresate decat cele in timpul carora au fost consumati carbohidrati.

 

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.