O scurta istorie bizara a feonului

O scurta istorie bizara a feonului

A existat o vreme in trecut, acum cateva decade, cand spalarea parului putea fi folosita ca o scuza perfect acceptabila pentru a refuza o invitatie de a iesi in oras. Nu era vorba neaparat de spalare, cat de procesul complicat de a iti usca parul pe vremea in care nu exista niciun feon.

Asa cum te-ai fi asteptat, francezii au fost primii care au venit cu o solutie la aceasta problema, prin inventarea unui dispozitiv similar cu un feon.

In 1888, stilistul Alexandre Godefroy a propus acoperirea capului inca umed cu un capac care a fost legat printr-un tub la orificiul de evacuare a aerului fierbinte al unui aragaz. Aceasta varianta nu implica portabilitatea feonului asa cum il stim in prezent, dar usca parul, chiar daca era nevoie de o supapa pentru a lasa aburul afara pe masura ce parul se usca.

Aceasta inovatie de pe atunci a reprezentat un pas important in fata contrapozitiilor anterioare de uscare a parului ( care includeau printre altele idei precum a umple borcane cu pamant si apa fierbinte si a le aseza pe capul ud).

Inventia lui Alexandre Godefroy a pus in miscare o serie de variatii ale acestei idei in intreaga lume si pana in anii 1920 au inceput sa apara pe piata uscatoare electrice de par, care au incorporat un element de incalzire si un ventilator.

Fabricate din metal, aceste uscatoare de par foarte vechi au avut tendinta de a fi extrem de grele. Aceasta abilitate de a iti usca parul la domiciliu a inspirat coafuri noi, mai simple, cum ar fi stilul bob, pe care femeile au putut sa inceapa sa le faca singure, la domiciliu. Evident, acum este mai simplu sa obtii acelasi efect cu un feon profesional cu aer rece si cald.

De asemenea, acestea au facut ca igiena parului sa fie privita sub alte aspecte, oamenii incepand sa isi spele parul mai des, ceea ce a condus de asemenea la o crestere a vanzarii diferitelor marci de sampoane.

Uscatoarele de par au fost vazute si ca ustensile potrivite sa omoare bacteriile daunatoare, prin caldura impusa asupra firelor de par. Noua inventie a fost popularizata destul de repede datorita amplorii sporite a revistelor pentru femei si a vanzatorilor care le vindeau in acele decade “din usa in usa”, astfel ca pana in anii 1950, in America au ajuns sa existe destul de putine gospodarii in care sa nu se afle un astfel de uscator de par. Saloanele de coafura au continuat sa lucreze cu acele uscatoare de par de tip casti.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.