O scurta istorie despre vestele antiglont

Vechile veste antiglont au fost in principal fabricate din poli-parafenilen tereftalamida – mai bine cunoscut sub numele de Kevlar. A fost inventat de Stephanie Kwolek, un chimist care lucra la DuPont la inceputul anilor ’60.

DuPont a inventat deja Nylon si Spandex si a urmarit urmatoarea generatie de fibre de inalta performanta. Fibrele sintetice sunt create cu polimeri – molecule mari compuse din subunitati repetate, creand in mod eficient un lant de molecule. Nailonul, de exemplu, este un polimer obtinut din hexametilenediamina, un compus organic si acid adipic, un ingredient adesea gasit in Jell-O. Kevlar este fabricat din molecule para-fenilendiamina, adesea folosit in antioxidanti si ca coloranti si clorura de tereftaloil.

Ceea ce Kwolek a descoperit va deveni in cele din urma Kevlar si va vedea aplicatia in anvelope, vele de curse si veste antiglont.

Vestele anti-vest sunt fabricate astazi din fibre de polietilena – un polimer popular din plastic, gasitin aproape tot ce folosim: saci de produse alimentare, jucarii, cosuri de gunoi din plastic si asa mai departe. Fibrele de polietilena (sau „PE” asa cum se numeste) sunt tesute in straturi pentru a forma bariera unei veste de protectie mai ieftina si mai puternica decat Kevlar. In 1989, AlliedSignal a dezvoltat un concurent pentru Kevlar si la numit Spectra Shield. Folosit initial pentru panza de vele, fibra polietilena este acum utilizata pentru a face materiale mai netede, mai usore, dar mai puternice, pentru a fi utilizat in veste antiglont, alaturi de Kevlarul traditional.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.