Obiceiuri funerare ciudate, amuzante si interesante ale romanilor

pompe funebre

Pana la prezenta numarului impresionant de firme de pompe funebre Bucuresti si pana la o oarecare uniformizare a serviciilor de acest fel, oamenii au abordat intregul proces de inmormantare in diverse moduri, care mai de care mai interesante. Doar in Romania putem sa gasim niste obiceiuri extrem de ciudate si de interesante, care iti pot aduce un mic zambet pe fata sau te pot face curios.

Legarea sinucigasilor

In tinutul Momarlanilor, cei care alegeau sa isi curme viata si se spanzurau treceau printr-un proces foarte simplu de inmormantare. Mai exact, dat fiind faptul ca Biserica nu accepta slujba religioasa pentru aceste persoane, se obisnuia sa se sape o groapa sub spanzurat si sa se taie funia pentru ca acesta sa cada in ea. Ulterior, groapa se acoperea, fara niciun fel de proces religios.

Intreaga actiune era cauzata de credinta populara ca cei care se spanzurau isi vindeau sufletul diavolului.

Glume si dansuri la priveghi

In foarte multe zone ale tarii, priveghiul era motiv de veselie. Locuitorii stravechi ai teritoriului Romaniei plangeau la nasteri si se bucurau la inmormantari, mai ales daca era vorba despre persoane care au decedat la varste inaintate.

Astfel, priveghiul consta intr-o serie de jocuri, unul dintre acestea numindu-se ” Se misca mortul”. Mai exact, decedatul era legat de maini si de bust si era manevrat in asa fel incat sa para ca se ridica in sezut sau ca isi misca mainile. Evident, scopul era acela de a crea panica printre cei care participau la proces.

Jocuri de mascati

Conform etnologilor, decesul oamenilor maturi si batrani trebuia sa se concretizeze printr-un foc mare si un dans in jurul sau facut de oameni cu masti hidoase. Cei mascati obisnuiau sa faca glume pe seama tuturor celor prezenti, inclusiv pe seama mortului. Se credea ca in felul acesta se sperie spiritele, care nu il vor deranja pe decedat.

Trecerea prin foc

In zona Vrancei, exista un ritual funerar extrem de interesant, mostenit de la geto-daci. Se pare ca participantii la ritual se inlantuiau intr-un dans in sir indian, tinandu-se unul pe altul de cingatoare si accentuand din ce in ce mai tare ritmul. Cei din coada sirului ajungeau deseori sa fie aruncati intr-un foc in jurul caruia se dansa. Chiar si decedatul era trecut prin foc, insa obiceiul a disparut deoarece preotii au renuntat sa mai oficieze astfel de inmormantari.

Destrigoierea, un alt obicei intalnit deseori

Credinta populara era ca orice persoana decedata se poate transforma intr-o fiinta supranaturala care va deranja viata celor ramasi in urma. Astfel, se practicau diverse tehnici prin care oamenii se asigurau de faptul ca nu vor aparea strigoi.

Unul dintre ritualuri presupunea infigerea in inima a unei tepe e lem sau a unui fus. De asemenea, se foloseau deseori inclusiv piroane de fier. De asemenea, in mana sau in gura decedatului erau ascunse monezi, in asa fel incat acesta sa aiba cu ce sa isi plateasca trecerea in lumea cealalta.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.