Somnul delfinilor

Somnul delfinilor

Delfinii folosesc jumatate din creierpentru a inota, in timp ce inchida cealalta parte pentru somn.  Ati auzit probabil de „dormit cu un ochi deschis” .Delfinii fac acest lucru deoareceo parte a creierului lor ramane treaz si ochiul opus ramane deschis pentru a privi pericolul si a se ridica la suprafata pentru a respira. Intre timp, cealalta jumatate a creierului doarme si ochiul opus este inchis. Dupa aproximativ doua ore, partile se schimba, astfel incat intregul creier se odihneste. Acest tip de dormit al delfin este numit somn iepuresc.

In timpul orelor lungi de somn inconstiente, nu suntem constienti de imprejurimile noastre si respiram in mod automat. Delfinii au un sistem de respiratie voluntara, motiv pentru care trebuie sa tina o parte in alerta cerebrala pentru a respira. Pentru a evita inecurile, trebuie sa-si controleze si suflarea, o clapeta de piele care se deschide si se inchide pentru a respira si a face sunete.

Delfinii dorm intr-o parte, fie in pozitie verticala sau orizontala, fie in timp ce inoata incet cu un alt delfin. Ei au, de asemenea, perioade de somn profund plutitoare la suprafata apei care se numesc logare.

Respiratia normala la om este de aproximativ 12 pana la 20 respiratii pe minut. Fiecare respiratie a delfinilor este mai mare decat a noastra si celulele rosii din sangele lor poarta mai mult oxigen, deci nu trebuie sa respire cat mai des.

Delfinii sau vitelii tineri mananca si dorm, in timp ce mamele ii „transporta” direct in spatele lor, cunoscuta si sub numele de „trezirea”, care misca vitelul la aceeasi viteza ca mama, necesitand mai putina energie de la vitel. Mama nu se poate opri din inot in primele cateva saptamani de viata a unui pui delfin, altfel se va scufunda si se va ineca deoarece nu are suficienta grasime corporala pentru a pluti. Bine ca mama poate sa doarma in miscare.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.