Stratul de ozon se vindeca

Stratul de ozon se vindeca

Nu acum mult timp,  pentru a fi exacta la mijlocul anilor 1980- oamenii de stiinta au facut o descoperire profund tulburatoare: stratul de ozon al Pamantului, care ne protejeaza de razele ultraviolete periculoase ale soarelui, in fiecare primavara deschide o groapa masiva asupra Antarcticii. Si mai rau, stratul de ozon din intreaga lume a fost, de asemenea, in mod constant subtire. Aceasta afirmatie sustinuta a epuizarii stratului de ozon a revenit in anii 1970.

Principalul vinovat a fost clorofluorocarburile (CFC), substantele chimice care au fost folosite la acea vreme in articole comune, cum ar fi spray-ul de par si agentii frigorifici. Cancerul de piele, cataracta, imbolnavirea grava a plantelor si animalelor – studiile care au urmat descoperirii au pictat o imagine neclara a existentei umane viitoare, daca nu facem ceva rapid pentru a opri acest lucru.

In Protocolul de la Montreal din 1987, a fost interzisa productia de CFC si alte produse chimice care diminueaza stratul de ozon. Si in timp ce stirile s-au transformat incet in unele optimiste pentru ozon (si noi) in ultimele doua decenii, cel mai recent control din 2018 este o victorie incontestabila: Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite spune ca ozonul, inclusiv gaura care se afla peste Antarctica, va fi pe deplin vindecat in anii 2060.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.