Tratarea bolii Lyme

Tratarea bolii Lyme

Odata ce un diagnostic pozitiv este facut pentru boala Lyme, tratamentul este relativ simplu si eficient, implicand de obicei un antibiotic oral (de obicei doxiciclina) timp de 14 pana la 21 de zile. Ameliorarea simptomelor apare adesea in cateva zile de la inceperea tratamentului. Boala Lyme in stadiul tarziu – definita ca saptamani, luni sau ani dupa muscatura – poate apela la antibiotice intravenoase. Aceste tratamente fac truc pentru majoritatea oamenilor, desi daca Lyme nu este prins pana in stadiul tarziu, poate face daune de durata.

Unii pacienti afectati raporteaza simptome continue chiar si dupa tratament, ceea ce se numeste uneori boala Lyme „cronica”. Este subiectul cel mai dezbatut in comunitatea bolii Lyme.

Majoritatea expertilor si studiilor nu recunosc o forma „cronica” a bolii; antibioticele, spun ei, scapa organismul de infectiei. Simptomele continue – ceea ce este cunoscut sub numele de sindromul bolii Lyme post-tratament (PTLDS) – se crede a fi rezultatul a altceva. De la CDC:

Unii experti considera ca Borreliaburgdorferi poate declansa un raspuns „auto-imun” provocand simptome care dureaza mult timp dupa ce infectia in sine a disparut. Raspunsurile autoimune sunt cunoscute ca urmare a altor infectii, inclusiv campylobacter (sindromul Guillain-Barre), chlamydia (sindromul Reiter) si streptococul (boli reumatice cardiace).
In ciuda diferitelor pareri cu privire la diagnostic si tratament, in ciuda argumentului privind daca boala Lyme poate deveni cronica debilitanta sau daca se transforma doar intr-o alta boala, este important sa ne amintim acest lucru: boala Lyme, mai ales daca este prinsa devreme – si o mare parte din aceasta constientizarea de catre persoana care poate fi infectata – este eminamente tratabila.

Asta ar trebui sa faca toata lumea sa respire putin mai usor.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.