Tulburarile de alimentatie si tratamentele adiacente

alimentatie sanatoasa

Tulburarile de alimentatie sunt ceva mai mult decit faptul de a fi la dieta pentru a slabi sau exercitii facute in fiecare zi in acelasi scop. Sunt extreme in comportamentul alimentar; dieta care nu se incheie niciodata si devine din ce in ce mai restrictiva, de exemplu.Sau persoane care nu pot iesi in oras fiindca el sau ea considera a fi mai important sa iasa la alergat sau sa faca sport dupa gustarea de mai inainte. Cea mai comuna tulburare de alimentatie este anorexia nervoasa si bulimia nervoasa (pe scurt anorexie si bulimie).

Anorexia
Persoanele cu anorexie au o frica de a nu se ingrasa si o parere distortionata in ceea ce priveste propiul corp si formele acestuia.Ca si rezultat, nu-si pot mentine o greutate corporala normala.Multi adolescenti cu anorexie isi restrictioneaza cantitatea de mincare ingerata prin diete, posturi sau exercitii istovitoare.Maninca foarte putin si chiar si cantitatea mica de mincare pe care o consuma devine o obsesie.

Alte persoane cu anorexie poate sa-si provoace singure varsaturi ;consuma o cantitate mare de mincare si apoi incearca sa scape de calorii prin faptul ca se forteaza sa vomite,folosind laxative sau prin faptul ca fac exercitii istovitoare.

Bulimia
Bulimia seamana cu anorexia. In cazul bulimiei o persoana maninca in exces si apoi incearca sa compenseze acest fapt printr-un mod extrem ,isi provoaca varsaturi ori exerseaza intr-un mod excesiv pentru a preveni luarea in greutate. In timp acesti pasi pot fi periculosi atit fizic cit si emotional.Poate conduce la comportament obsesiv-compulsiv.

Pentru a fi diagnosticat cu bulimie o persoana trebuie sa aibe in mod frecvent un comportament in care isi provoaca singur varsaturi ;cel putin de doua ori pe saptamina timp de citeva luni.Persoanele cu bulimie consuma o cantitate mare de mincare (in special junk food)deodata :de obicei in secret.Citeodata consuma mincare negatita care poate fi inca inghetata sau pot sa ia mincare din cosul de gunoi.

Se simt coplesiti de faptul ca nu se pot opri din mincat decit in momentul in care sunt prea plini pentru a mai minca.Multe persone bulimice se curata apoi vomitind dar pot folosi laxative sau exercitiile.
Desi anorexia si bulimia se aseamana, oamenii cu anorexie de obicei sunt foatre slabi si malnutriti pe cind cei cu bulimie pot avea o greutate normala, pot fi chiar supraponderali.

Ce provoaca tulburarile de alimentatie?
Nimeni nu stie sigur ,desi sunt foarte multe teorii despre tulburarile de alimentatie.Multe dintre persoanele ce dezvolta acesta tulburare sunt intre 13 si 17 ani. Este o perioada a schimbarilor, atat fizice cit si emotionale.Desi exista un mare simt al independentei in timpul anilor adolescentei, adolescentii pot simti faptul ca nu-si controleaza propria libertatea si citeodata corpurile.

Pentru fete, desi este complet normal sa se ingrase in timpul pubertatii unele raspund acestei schimbari devenind foarte speriate de noua greutate.Se pot simti, in mod eronat, obligate sa se descorotoseasca de ea in orice fel.
Cind combini presiunea de a fi asemenea vedetelor cu factul ca corpul se schimba in timpul pubertatii, nu este greu de inteles de ce adolescentii dezvolta idei negatie despre propiul corp.

Multe persoane cu tulburari de alimentatie pot fi deprimate sau anxiosi sau pot avea alte probleme medicale ca si boala obsesiv-compulsiva. Tulburarile de alimentatie se pot mosteni.Parte din acest lucru tine de genetica dar si de faptul ca invatam valori si comportamente in familie.

Semne ale Anorexiei si Bulimiei
La inceput o persoana cu anorexie sau bulimie incepe prin a incerca sa slabeasca si fi in forma.Dar nevoia de a minca mai putin, sa verse sau sa faca exercitii istovitore devine ca o ,,dependenta’’ si devine prea greu pentru a se opri.
Adolescentii cu anorexie sau bulimie adesea simt o frica de a nu se ingrasa sau gindesc despre ei ca sunt grasi cind nu sunt.Aceia cu anorexie cintaresc mincarea inainte de a o minca sau in mod compulsiv calculeaza caloriile a tot ce maninca.

Persoanele carora li se pare ca acest lucru e normal sau chiar ,,cool’’ si care ar vrea ca ceilalti sa-l lase in pace pentru a putea tine in continuare dieta pentru a slabi au o problema serioasa.De unde stii cind o persoana este anorexica sau bulimica?Poti sti uitindu-te ; o persoana care pierde mult in greutate poate avea o problema de sanatate sau poate sa slabeasca intr-un mod sanatos prin dieta si exercitii.Dar sunt si citeva semne care ar putea indica daca o persoana are anorexie sau bulimie

Persoanele cu anorexie pot sa:
• devina foarte slabi, emaciati
• sa fie obsedati de mincare si controlul greutatii
• se cintaresc in mod repetat
• se,, umfla’’ cu apa cind trebuie sa vada un specialist pe probleme de sanatate pentru a fi cintarite
• innumara sau portioneaza mincarea foarte atent
• maninca numai anumite alimente precum lactate, carne, griu
• fac exercitii istovitoare
• se simt grasi
• se retrac activitatilor sociale in mod special meselor si aniversarilor ce implica mincare
• pot fi deprimati, letargici, poate sa le fie frig des

Persoanele cu bulimie pot sa:
• le fie frica de luarea in greutate
• sa fie constat nemultumiti de marimea, forma si greutate
• invoca scuze petru a se duce la baie imediat dupa fiecare masa
• mananca numai alimente pentru dieta sau produse fara grasimi
• cumpara in mod regular laxative,duretice
• isi petrec mare parte din timp antrenindu-se pentru a da jos caloriile
• se retrag activitatilor sociale in mod special meselor si aniversarilor ce implica mincare

Efectele tulburarilor de alimentatie
Tulburarile de alimentatie sunt boli medicale serioase.Adesea merg mina in mina cu alte probleme precum stresul, anxietatea,depresia, abuzul de substante.Tulburarile de alimentatie pot conduce la dezvoltarea unor probleme serioase precum boli de inima sau insuficienta renala.O persoana care cintareste cu 15% mai putin decit greutatea normala pentru inaltime acesteia s-ar putea sa nu aiba destula grasime corporala pentru a mentine organele si alte parti din corp sanatoase.In cazuri extreme, tulburarile de alimentatie conduc la boli de malnutritie serioase si chiar moarte.

In ceea ce priveste anorexia,corpul intra in stare de infometare si lipsa nutrientilor afecteaza corpul in mai multe feluri :
• o scadere a tensiunii arteriale,pulsului, bradicardie
• caderea parului si friabilitatea unghiilor
• pierderea menstruatiei
• dureri de cap si lipsa concentrarii
• anemie
• oase fragile

In cazul bulimiei, varsaturile frecvente si lipsa nutrientilor pot provoca aceste probleme:
• dureri constante de stomac
• deranjamente la stomac si rinichi
• degradarea dintilor
• pierderea menstruatiei
• pierderea mineralului potasiu (poate contribui la probleme de inima si chiar moarte)

Suferinta emotionala cauzata de tulburarile de alimentatie isi spune cuvintul.Cind o persoana devine obsedata de greutate, ii este greu sa se concentreze asupra altor lucruri .Poate fi obositor si coplesitor sa-ti monitorizezi consumul de alimente si sa faci exercitii,si sa fii intr-o continua stare de stres in ceea ce priveste mincarea si cum arata corpul.Este usor de inteles de ce atunci cind dezvolti o tulburare de alimentatie poti deveni retras si mai putin sociabil.

Devine prea greu sa te alaturi prietenilor si familiei la o gustare sau devine prea greu sa te opresti din obsesia exercitiilor facute sau antrenamentului ca si distractie. Sa ai o tulburare de alimentatie poate sa consume si multa energie mentala ; sa planuiesti ce maninci,sa planuiesti eventualele varsaturi, sa obtii bani pentru a-ti cumpara alimente, laxative sau alte medicamente, inventarea scuzelor pentru a te duce la baie dupa fiecare masa sau cum sa spui oamenilor din preajma ta ca vrei sa fii singur dupa o masa.

Tratament pentru tulburarile de alimentatie
Din fericire tulburarile de alimentatie pot fi tratate.Persoanele cu tulburari de alimentatie se pot insanatosi si in mod gradat pot invata sa manince bine din nou,mai asemanator familiei si prietenilor.Tulburarile de alimentatie implica atit mintea cit si corpul.Asa ca doctorii, profesionalistii in sanatatea mintii si dieteticienii pot fi implicati in tratamentul si insanatosirea unei persoane.

Terapia si consilierea este un pas foarte important in recuperare; in multe cazuri terapia impreuna cu familia poate constitui cheia insanatosirii.Parintii si ceilalti membri ai familiei sunt importanti pentru suportul oferit persoanelor care trebuie sa-si recistige greutatea de care se tem atit de mult, sau sa invete sa-si accepte forma corpului a caror cultura, gene si stil de viata le permite.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.