Ce provoaca mirosul specific al nou nascutilor

Ce provoaca mirosul specific al nou nascutilor

Este aproape imposibil sa descriu parfumul unui nou-nascut – mai ales ca fiecare bebelus pare sa-l aiba pe al sau – dar daca te-ai apropiat vreodata de un nou-nascut si l-ai mirosut profund, stii exact despre ce vorbim. Nu este vorba doar de sampon pentru copii si scutece murdare; in cele mai multe cazuri, nici macar nu vei putea identifica exact ce este. Si apoi intr-o zi, a disparut – de multe ori fara ca dvs. sa va dati seama chiar ca s-a estompat. Deci, care este exact acest „miros de copil nou-nascut?”

Nimeni nu este exact sigur. Un studiu din 2012 a gasit dovezi ale „mirosului batranilor” – asa cum a spus CNN, „un miros recunoscut al corpului care nu poate fi explicat pe deplin prin ingrijire, dieta sau alte aspecte de mediu”. Unul dintre autorii studiului a teoretizat ca un miros legat de o anumita grupa de varsta poate fi o relicva evolutiva conceputa pentru a ajuta oamenii sa-si aleaga prietenii. Asadar, nu este imposibil ca bebelusii sa aiba si un parfum propriu – gandit nu atat in ​​scopuri de imperechere.

Acest miros al unui nou nascut poate servi, de asemenea, unui scop evolutiv – de exemplu, de a ajuta o mama sa-si identifice mai usor copilul, similar cu modul in care bebelusii isi pot identifica mamele prin miros aproape imediat. Mai multe studii au aratat ca majoritatea mamelor isi pot identifica bebelusii doar prin miros. De asemenea, poate ajuta o femeie sa se lege de copilul ei. Un studiu din 2013 realizat de Frontiers in Psychology a descoperit ca atunci cand femeilor li s-a oferit un tricou cu mirosul unui bebelus pe el (nu parfumul propriului lor bebelus), centrul de recompensare a creierului lor s-a aprins. Acest lucru este adevarat daca femeile erau sau nu mame. Poate avea un beneficiu si pentru tati. Un studiu realizat in 2008 asupra maimutelor marmoset a aratat ca tatii care miroseau a nou-nascutilor au aratat o scadere a testosteronului, ceea ce i-ar putea face „mai toleranti fata de sugarii sai, in timp ce se confrunta cu provocari externe care ar putea sa-l distraga sa se concentreze asupra nevoilor copilului si familiei sale”, potrivit studiu.

S-a sugerat ca mirosul unui nou nascut este intr-adevar o combinatie de lichid amniotic, bacterii, lapte matern si alte ingrediente pe care in general nu le-ati cauta intr-un parfum cu miros dulce. (Un om de stiinta a declarat pentru Washington Post ca este o combinatie de 250 de substante chimice.)

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.