Pamantul si miscarea lui continua – IV

Iti amintesti prima lege a miscarii lui Newton ? Se afirma ca un obiect ramane in orice stare de miscare se afla, cu exceptia cazului in care o alta forta actioneaza asupra lui. Pamantul se roteste, pentru ca a facut asta atat timp cat a existat.

Inainte de a exista planete in sistemul nostru solar, a existat un nor nebulos de praf care se invartea cu soarele nostru in centru. In timp, aceste particule de praf s-au ciocnit intre ele si au inceput sa se lipeasca, formand roci din ce in ce mai mari si, in cele din urma, planete printr-un proces cunoscut sub numele de acretie . Dar amintiti-va, norul de praf – sau discul de acumulare – se rotea de la inceput. Pe masura ce particulele care au format Pamantul au inceput sa se lipeasca, acel impuls a fost conservat, determinand planeta in crestere sa se invarta din ce in ce mai repede, la fel ca un skater atunci cand isi trage bratele spre corpul sau. In momentul in care Pamantul s-a format, avea tot impulsul unghiular de care avea nevoie pentru a continua sa se roteasca pana in ziua de azi. Cat de rapid este oricum?

Toate planetele si stelele se invart?
Acum, ca stim putin despre modul in care se formeaza planetele si sistemele solare, probabil ca nu este surprinzator faptul ca nu numai ca planeta noastra se invarte, ci toate se intampla (desi nu intotdeauna in aceeasi directie). Deoarece stelele se dezvolta din nebuloasa solara rotativa, ele se rasucesc si ele.

 

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.