Primii regi ai lumii – regele sumerian – Partea a III-a

Primii regi ai lumii - regele sumerian - Partea a III-a

„Printre primii conducatori ale caror nume sunt documentate in surse scrise contemporane sunt Me (sau Ishib) -Baragesi de Kish, Akka-Inannaka din Umma si o anumita HAR.TU (pronuntie exacta necunoscuta) a orasului PA.GAR (modern Tell Agrab). Probabil au condus in jurul anilor 2700-2600 i.Hr. ”

Me-baragesi este numit primul conducator al Mesopotamiei (circa 2700 i.Hr.), iar dovezile noastre despre regula sa provin din inscriptiile gasite pe fragmente de vaza. In calitate de lider al orasului Kish, un oras din nordul Babiloniei, el a invins Elam, o civilizatie gasita in ceea ce este acum Iranul, apoi a condus poporul sau timp de 900 de ani. Fara a include perioada de viata ridicola, Me-baragesi ar putea fi primul rege din istorie.

Dar el nu este singurul reclamant la acest titlu.

„Primul conducator a carui domnie il putem vedea cumva este cel al persoanei inmormantate in Tomb U-j la Abydos”, spune John Darnell, profesor de egiptologie la Universitatea Yale, prin e-mail. Acest mormant dateaza de aproximativ 3320 i.C.E. „Se pare ca, cronologic, a fost primul conducator a ceea ce numim dinastia 0, regatul unificat al Egiptului de Sus al carui ultim conducator, Narmer, consolideaza controlul egiptean superior al nordului si stabileste Prima Dinastie.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.