Regele Scorpion – date si dovezi stiintifice – II

Regele Scorpion - date si dovezi stiintifice - II

Intr-adevar, multi regi timpurii au revendicat autoritatea zeilor drept justificare a conducerii. Frahm adauga ca multi regi mesopotamieni chiar au spus ca sunt zei, dar ca notiunea a fost in cele din urma aruncata „poate pentru ca conducatorii au aparut adesea prea uman in ochii supusilor lor”.

In ceea ce priveste locul in care a venit chiar ideea de regat, Frahm considera ca aceasta era direct legata de nevoia de a organiza munca. In Mesopotamia antica, existau un numar mare de muncitori in constructii, fermieri, mesteri, pastori si vanzatori de marfuri.

„Pentru a rezolva toate acestea, a aparut o clasa manageriala – si a sifonat o parte din averea rurala pentru binele propriu”, spune el. „Persoana din fruntea scarii administrative – si, probabil, si a trupelor militare necesare pentru a proteja activitatile economice facilitate in acest fel – va fi in cele din urma considerata” rege „. Pentru a legitima inegalitatea economica inerenta sistemului, a fost creata o ideologie regala care a promovat regatul ca institutie sanctionata divin ”.

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.