Antioxidantii au capacitatea de a proteja organismul uman de la oxidarea cauzata de radicalii liberi care interfera cu ADN-ul,contesta sistemul imunitar si accelereaza procesul de imbatranire,de multe ori duce la probleme grave de sanatate cum ar fi insuficienta cardiaca si cancer.
Antioxidantii sunt continuti in produse alimentare ca minerale,vitamine,polifenoli,carotenoide.Unele dintre ele sunt identificate in produsele alimentare prin culori caracteristice,cum ar fi portocaliu la morcovi,galben la porumb si rosu la tomate.
In ultimii ani ,vitaminele antioxidante au fost identificate ca find vitale pentru sanatatea noastra,datorita interactiunii mare cu alte molecule din organism si actiunii lor benefice.Atioxidantii protejeaza organismul uman impotriva bolilor cardiovasculare,cancer,probleme de vedere,infectii,tulburari nervoase si impotriva unora dintre procesele imbatranirii.
De obicei vitaminele antioxidante includ vitaminele A,C si E,care combinate cu elemente nutritive antioxidante,furnizeaza o gama larga de protectie.
Printre beneficiile antioxidantilor retinem urmatoarele :
Protectie impotriva cancerului.Daunele aduse corpului nostru de catre oxidanti este rezultat de expunerea la poluare,radiatii ultraviolete,lumina soarelui,consumul de alcool si fumat.Antioxidanti cauta radicalii liberi si ii transforma in deseuri.Alimentele care contin niveluri ridicate de antioxidanti sunt fasolea rosie,afine,capsuni si mere.
Protectia sistemului nervos central,care incetineste imbatranirea.Antixidantii sunt cunoscuti ca agenti ce impiedica procesul de imbatranire,dar si lupta lor impotriva unor boli precum Alzheimer si Parkinson.Se recomanda consumul de fructe si legume bogate in Omega-3,6 si 9 precum si bogate in acizi grasi precum sfecla,broccoli,morcov,spanac,ardei rosii,tomate,portocale,piersici,caise,fructe de padure si prune.
Protectia impotriva bolilor de inima.O serie de minerale comune cum ar fi seleniu,cupru,zinc si mangan sunt antioxidanti ce servesc drept co-factori pentru ezime cu activitate antioxidanta.
Protectia sistemului imunitar.Rolul antioxidantilor in pastrarea sistemului nostru imunitar este vital.In special seleniul este cunoscut pentru inhibarea sau prevenirea dezvoltarii de radicali liberi.protejand astfel sistemul nostru imunitar.
Intr-adevar antioxidantii mentin un echilibru in corpul nostru.Adoptara unui regim alimentar bine echilibrat,bogat intr-o mare varietate de fructe si legume este un mod practic de a profita din plin de beneficiile antioxidantilor.Hrana naturala este intotdeauna cea mai buna alegere.