Cum functioneaza fermentarea alimentelor si beneficiile acesteia

Fermentatia este procesul prin care bacteriile,drojdia si mucegaiurile sunt transformate in produse mai complexe cum ar fi dioxidul de carbon si alcolul.

Bacteriile trimit enzime prin intermediul peretilor celulari in produsele alimentare,iar acestea le descompun in particule care  pot fi fi absorbite de catre celule organismului prin osmoza.

Fermentarea este unul dintre cele mai vechi metode de conservare a alimentelor.De exemplu fabricarea branzeturilor este o buna metoda de conservare a laptelui.Vinul este un mijloc excelent pentru conservarea struguriilor.

Un factor fundamental care sta la baza procesului de fermentatie este crearea unui mediu acid.Multe organisme daunatoare nu pot exista intr-o solutie acida asa ca mor.

Diferite tipuri de fermentare

Fermentarea acidului lactic .Unele bacterii sunt incantate de carbohidratii care se gasesc in produsele lactate si le pot converti rapid in acid lactic.Deoarece nivelul de acid creste,bacteriile daunatoare sunt ucise.Alimentele fermentate din lapte include branza,iaurtul si casul.

Bacteriile lactice sunt de asemenea pasionate de carbohidratii care se gasesc in faina,cereale si legume pentru a produce un mediu acid care este atat de potrivit pentru pastrarea alimentelor si pentru a schimba natura aromei acestora.

Astfel bacteriile lactice sunt responsabile pentru gustul acru,foarte de dorit in aluatul de paine.Bacteriile adaugate in varza produce mediul acid necesar pentru crearea de varza acra in Europa si pentru castravetii murati.

Fermentarea drojdiei . Drojdiile sunt organisme unicelulare care se reproduc asexuat.Ele sunt folosite in productia de paine,bere si vin.Drojdiile elibereaza enzime ce au ca misiune distrugerea zaharuriilor.

Fermentarea bauturiilor. Vinul se facae atunci cand drojdia consuma zaharul natural din fructe,cum ar fi strugurii.Berea se face atunci cand drojdia consuma zahar derivat din cereale.

Beneficiile Fermentatie .Printre beneficiile fermentatiei se enumera : mijloace ieftine de conservare a alimentelor,utilizarea de resturi alimentare,arome diferite,reduce toxicitatea din anumite alimente si influenteaza nutritia

Iulia
Pasionata de moda si sport, scriu intr-o maniera obiectiva despre tematicile de interes si incerc sa aduc un plus de personalitate acestui blog prin intermediul unor subiecte cat se poate de picante.

Comments are closed.